Typing scills (scorecard) on December 31, 2003          Link naar bijvoeging IQ-test (2006)      Beeldschermtachograaf

Een blijvende sollicatievraag van ons blijft de objectieve test 'typkunst' bij http://www.brainbench.com/transcript.jsp?pid=4791861.  Op 31/12/2003 kreeg ik persoonlijk de melding dat mijn diploma hiervoor verviel (3 jaar geldig) en zo'n datum is ideaal om het examen opnieuw af te leggen.  Over de score 'hoger dan 99% van alle vorige testnemers', zijn wij echter niet onverdeeld tevreden, daar met het intens gebruik van de PC ons foutenpercentage sterk gestegen is (het wereldrecord ligt hierdoor helemaal niet meer binnen ons bereik, overigens).  Neem trouwens zelf ook deze gratis test op http://www.brainbench.com/xml/bb/common/testcenter/taketest.xml?testId=248 (knop 'Get Test' drukken)!   We zijn echter in 2003 in tussenfasen en onder ideale omstandigheden voor het eerst over de 500 aanslagen per minuut geraakt op een Hermes elektronische typmachine (is nog steeds beter afgesteld dan gelijk welk PC-klavier)!   

Hieronder vindt u mijn uiteindelijke officieel testresultaat van Brainbench met ergonomisch computerklavier: 83 wpm = 415 cpm.  Het foutenpercentage vind ik eerlijk gezegd nog te hoog (verslechtering door PC's!), maar ja, 400 aanslagen per minuut is nog altijd meer dan Bin Laden ooit haalde (gelukkig maar).    Veel succes met jullie test (ik typ al sinds mijn 15de jaar, eigenlijk typte ik al als kleutertje al voor ik kon lezen op papa-belastingcontroleurs' eigen 'tovermachine' , maar het resultaat was er toen ook naar - die zo'n machine had, begrijpt in tegenstelling tot de huidige jeugd nog wat 'shift' betekent op een klavier).

Individual Brainbench Test Results - Actionable Data Just For VAN BELLE Jean Marc (info@logocom.be)

Module Score
(1-5)
Text Description  Weight 
Typing Speed & Accuracy 4.65 Scored higher than 99 percent** of all previous test takers.
 
Raw Words Per Minute (WPM): 84 WPM
Accuracy-Adjusted WPM: 83 WPM
Overall score represents the accuracy-adjusted score placed on a scale of 1.0 - 5.0. Raw WPM represents the words per minute typed without regard to accuracy. Accuracy-adjusted WPM represents words per minute typed correctly.
 100%

**Percentile scores reflect a score relative to others who have taken this test.
   This value can change with time as the number of completed tests increases.

 

Additional information

  Item   Value
Weighted Average Score: 4.65
Total Time: 8 minutes, 19 seconds  
Average Time per Question: 49 seconds

Direct link via internet (en zo kunt u nagaan dat wij wŤl eerlijk zijn)

http://www.brainbench.com/transcript.jsp?pid=4791861

Opmerking - spraaktechnologie - cijferklavier

Met de Corel Word Perfect Suite die wij volgen (als Word Perfect fanaat vinden wij Word nog steeds een snertprogramma - in muziektermen: crash & burn), hebben wij de testen met de upgedate Dragon Natural Speaking voor XP (Scansoft) ook uitgevoerd.  Omwille van de zeer intensieve tussencommando's ('volgende lijn', 'keer terug', 'punt',...) komen we nog steeds maar aan een gemiddelde snelheid van zo'n 150 aanslagen per minuut (soms net 200 bij grotere teksten).  Het wordt trouwens een complete ramp in ons boekhoudpakket hiermee.

Want ons boekhoudpakket is gebaseerd op het concentreren van de inputmodules rond het cijferklavier.  De meeste van onze cliŽnten die ons kennen, denken dat wij op het cijferklavier veel hoger scoren dan met het alfabetisch klavier.  Bij het testen heden met overtypen van euro-cijfers (2 digits) van balansen kregen we heden volgende gemiddelde score (op 8 testen):

Bruto: 563 tekens gemiddeld op 2 minuten (cijfers + '.' + <enters>), zijnde 281 cpm.
Fouten: 2 (beste score: 0, slechtste score 4)

Dragon Natural Speaking haalt hier... 80 cpm (probleem is trouwens de noodzaak aan snel kunnen lezen van cijfers en zeer correct uitspreken, wat in de Nederlandse taal niet zo evident is).  Voor geÔnteresseerden in spraakverwerkingssoftware: Vergeet niet de nodige starturen mee te rekenen om het programma aan jouw stem te laten gewennen, interessant wordt het vooral als je bovendien zelf commando's instelt om de input manueel te versnellen.  En een snelcursus dictie hoort er volgens ons ook zeker bij.  Nadeel is dan weer, dat je mijns inziens de technische vaardigheid verliest die een typcursus als algemeen vormend element wel vormt (+ als discipline-instrument op een ŗ twee jaren is het voor mijn kinderen ook een van de zeer strikte zaken waartoe ik hen elk opvoedkundig verplicht).   Niet kunnen typen is dan misschien op menselijk vlak niet erg, maar als onafhankelijkheidselement in een gecomputeriseerde schoolomgeving, blijft het een enorme luxe!

Het zijn trouwens deze scores die van invloed zijn op onze prijsberekening, hoewel onze bediendes deze score natuurlijk niet halen.  Het voordeel voor onze klanten van dit typen is dus... zeker en vast een lagere prijs!

En nu wat zever (aan 400 cpm): de testen werden afgelegd in de morgen, want onszelf kennende ligt onze concentratie vanaf 4.00 h 's morgens hoogst, om vanaf 15.00 h sterk af te nemen.  Een andere recente aanvullende truc die wij voor typen gebruiken is: ik vroeg twee jaren geleden aan Sinterklaas een keyboard CTK 571 van Casio (de goedheilige man heeft deze wellicht in de Makro Eke besteld).  Met de les-functie 1-2-3 (1 voor ritme, 2 voor linker of rechter hand te oefenen, 3 is real time meespelen met het origineel - raak ik zelden aan toe) kun je 's nachts Ťcht destressen met stukken als The Entertainer (Charlie Chaplin), Over the rainbow (is vooral linker hand oefening), Piano Sonata op. 27 no 2 (beter gekend als 'moonlight') - lijkt makkelijk maar is zeer moeilijk omdat altijd anderhalve tussentoon gebruikt wordt, Hungarian Dances no. 5 (een van de gemakkelijkere dat je zonder enige notenleer rechts zeer goed aanleert), Valse op. 64 no. 1 "petit chien" waarmee je vooral de vingerzetting ('typ'snelheid) over twee notenbalken heen leert, FŁr Elise, Turkish Marsh (Mozart), maar ook Candle in the Wind (E. John) en veel gemakkelijkere stukken.  Voor het gezin bestaat er geen mooiere sinterklaas dan zoiets (de huidige Casio 671 is een nagenoeg identieke vervanger).  Het is hoe dan ook beter dan de zelfhypnose die ik vroeger toepaste (en veel minder gevaarlijk).

-----------

IQ-test (ahum) on February 12, 2004

Over IQ, kun je lang ruzie maken, en het is niets waard zonder EQ (dikwijls zelfs omgekeerd evenredig, als ik naar een paar van mijn acht broers kijk, en misschien ook in de spiegel).  Hoewel je geen IQ van volwassenen kunt afnemen, kun je op internet bij www.tickle.com "The Classic IQ-test" afnemen.  Ik heb dit uit nieuwsgierigheid eens geprobeerd begin 2004 en kwam dit resultaat tegen.

Zelf geloof ik eerder in een InteresseQuotiŽnt dan een IntelligentieQuotiŽnt.  We denken veel te snel dat we het niet begrijpen OF we denken veel te snel dat we het wel begrijpen.  Maar we hebben de deemoedige vraagstelling nodig, waarmee onze cliŽnten met een eenvoudige antwoord ONS kunnen helpen om HEN te helpen.  Maar dat vergt energie, veel energie, en blijvende energie.  Ik denk dat die 133 enkel weergeeft dat ik aan (onder andere) ADD lijd...

Een concreet voorbeeld misschien van deze week (01/03/04): Ik vraag aan mijn cliŽnt-aannemer uit te leggen voor welke huidige en toekomstige omzet die [dure] investeringskraan bestemd is.  Ik vraag hem vervolgens hoeveel uren die kraan kan worden aangerekend, enne... dan leg ik hem zeer eenvoudig uit  hoe hij de kostprijs van zijn kraan per uur kan uitrekenen.  Wie heeft er dan eigenlijk het hoogste IQ?  Juist, ja: mijn cliŽnt!  Ik kon alleen goed vragen stellen en gebruikte bovendien nog de rekenmachine van de klant (die is iets goedkoper dan zo'n bouwkraan).

Echt professionele IQ-test op 2005-2006

26/10/2006: Testen http://www.vacature.com M/V van het jaar oktober 2006: klik hier

Medio 2006: Omwile van omstandigheden en er plots 'soortgenoten' waren die mij 'psychisch gestoord' wilden verklaren en mij liefst uitgeschakeld zagen, was ik zo verstandig zelf een grondig psychologisch onderzoek te ondergaan. Hoewel ik eigenlijk op rationeel vlak nogal een beetje anti-dokters en anti-pillen ben van nature (ik geloof in het natuurlijke afweersysteem van de zoogdieren), nam ik daartegen contact op met zťťr professionele psychologen/psychiaters (Dr. Denis Volcke uit Waregem/Kruishoutem, door mijn echtgenote aangeraden; Dr. Luc Callens uit Tielt; en zijne eminentie Dr. Bosma uit Beernem).  Tot mijn grote verrassing was dit niet alleen uiterst leerrijk, maar ontdekte ik samen met hen een aantal energieverliespunten bij mij zelf, wat op 40-jarige leeftijd natuurlijk uiterst leerrijk Ťn uiterst nuttig te noemen valt.  Toen ik bovendien in mijn favoriete lectuur www.eos.be in een verslag de professionele werkwijze van het bureau Dilopsy liet ik ook dezen een professionele IQ-test afnemen van mij (Natasha di Mario blijkt ook een deemoedige, maar duidelijk zeer breed ervaren klinische psychologe te zijn).

En inderdaad, de Amerikaanse IQ-test via internet had mij dus overschat.  Hoewel deze score niet zo slecht is, ligt ze gelukkig toch onder de 130-norm voor hoogbegaafdheid (classificatie 'goed begaafd') en, vooral: Mijn performaal en verbaal IQ liggen niet zo mijlenver uit elkaar, wat meestal toch op een hoog risico qua maatschappelijke of interne conflicten wijst.

Voor de geÔnteresseerden onder u, vindt u deze IQ-test op deze link.

Addendum 5 november 2006: Ik dank beide psychologen Ťn Natasha di Mario uitermate vooral omdat ik dankzij hen ontdekt heb dat mijn enorme kracht net vanuit mijn positieve doelstellingen komen (geloof in zowel mijn eigen monogamie als in de fenomenale maar toch zoogdierlijke ouderliefde) en mijn intellectuele doortastendheid daarin. Wellicht is het ook dankzij hen dat ik op 26/10/06 op deze EQ-test meer dan 92% over de 11 onderdelen scoorde en vooral 100% op het domein van positief denken en welgevormde doelen formuleren. Op dat vlak moet ik de mensen die mij van negatief gedrag betichten ontgoochelen en geef ik hen met mijn hand op het hart mee dat ik enkel dezelfde groei-eerlijkheid beoog die iedereen als klein kindje reeds beoogde en dat dit niets maar dan ook niets te zien heeft met mijn eigen zeer tijdelijke en vrij nietige 'ego'.

Nog later liet ik ook mijn zogezegd hoogbegaafde zoon van 13 jaar de test afnemen.  U moet weten dat die jongen al meer dan vijf jaar rilatine moest slikken door Dr. Ingrid Claeys, een collega van mijn echtgenote en het tweede leerjaar oversloeg (en ondanks het feit dat hij pas in oktober geboren werd).  Na uiteindelijk een experiment met rilatine op mijzelf (zie deze zeer slordige internetrburiek daarover van mij) omdat ik als liefhebbende vader zijn gezondheidsproblemen (overgevoelige maag; zwartgallige gedachten; extreme polarisatie van de werkelijkheid in goed en kwaad; steeds moeilijker kunnen relativeren van sociale situaties; hartritmestoornissen en slaapproblemen; overmatig gewichtsverlies en gebrek aan zelfdiscipline als de rilatine uitgewerkt is), besefte ik dat dit wondermiddel NIET goed kon zijn, en liet ik puur hiervoor ook van hem een IQ-test afnemen. Zijn resultaat was echter wŤl verontrustend en zijn IQ-test vindt  u hier.  Vooral de kloof tussen het verbale en performale IQ is ernstig te noemen en wijst erop dat mijn lieve floris wellicht NOOIT rilatine had moeten nemen, want zo'n kloof maskeert namelijk ADHD-verschijnselen (zoek maar eens met google naar hoogbegaafdheid en PV-kloof en zo, ook de site http://www.hiq.nl is niet slecht), terwijl het wellicht gewoon gaat over onze (erfelijke) goede-jaag-eigenschap waardoor wij een aandachtsoverschot hebben en geen aandachtstekort (in combinatie met overgevoelige zintuigen, een zeer hoog energieniveau - vooral in onze hersenen, asperger-achtige neigingen en zelfs licht autistiforme kenmerken).  Maar het onderkennen van het probleem is voor normale tot sterk begaafde mensen meestal al voldoende om zelfkritisch en zelfcorrigerend op te treden hierin.  Bescheidenheid anderzijds is een absolute vereiste voor kennis voor iedereen, zelfs al durf ik dat soms eens uit het oog te verliezen (mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa).

Tot slot, voor leerkrachten en ouders die in contact komen met hoogbegaafden raad ik het tijdschrift Talent uit Nederland aan op deze wellicht tijdsgebonden link (onderaan).

Ik moet dan altijd denken dat ik de mooiste combinatie eigenlijk in mijn kinderen zelf altijd zie (ik heb al meer geleerd van mijn kinderen dan dat zij ooit van mij zullen kunnen opsteken): http://www.vb.be/pictures/prive/060512-foto-ziener-doener-denker-papa.JPG. De foto vermeldt het nog niet, maar ik blijf ook de daar onzichtbare prachtige moeke van mijn kindjes vanzelfsprekend levenslang dankbaar. Want ik geloof rotsvast dat de intelligentie van elk individu steeds haar oorsprong vindt in de synergie met de (verbale Ťn affectieve) moederliefde in de eerste levensjaren (baby-tijd).  Mijn 76-jarige moeder vindt zichzelf niet te bijster intelligent (wat totaal niet klopt, maar vrouwelijke breed-zachte intelligentie is aanzienlijk anders dan mannelijke smal-snelle intelligentie), maar ik vergeet nooit dat zij ons van kleinsaf altijd persisteerde met 'en vertŤl het Ť kee'.  Die openheid en haar directe oogcontact met kilo's knuffeling (nu begrijp ik trouwens zelf als knuffelpapa waarom mijn moeder 'verslaafd was aan borelingetjes' en dit wellicht een rol speelde om tot een exuberante som van  elf fiscaal rendabele kinderen te komen), gaven ons meteen de mogelijkheid en het vertrouwen dat we mochten tasten, voelen, ruiken, snuiven, zuigen, likken, bijten, testen... en dus spelen en leren. Dit misschien gecombineerd met de harde werkelijkheid van plots een nieuwe concurrent bij de meestal tweejaarlijkse geboorte van het volgende kind (ik had het geluk langst van allen alleen te blijven), heeft wellicht een rol gespeeld in de assertiviteit die de meeste 'Van Belletjes' blijkbaar hebben. Maar voor de rest: Iedereen doet zelf met zijn leven en niets ontstaat zonder dat er ernstige inspanningen geleverd worden.  Persoonlijk leerde ik zeer veel van mijn echtgenote toen die me vertelde dat ik primo geen zelfmedelijden mocht hebben en secundo dat ik moest leren luisteren.  Op schoolvlak leerde ze mij ook dat om een paar procent meer te hebben, je exponentieel veel meer bijkomend moest leren.  En tertio heeft ze mij zoveel liefde gegeven dat ik op aarde mooiere tijden gekend heb, dan ik men mij in de hemel zou kunnen aanbieden (als ik daar al in zou geloven, met deze stelling heeft dat trouwens niet veel zin, maar er zit een dimensiefout in deze logica, zie discussie ID versus Dynamische Evolutieleer overal ook waar men dezelfde vergissing maakt).

28/12/2006: Reclame maken voor software die ik al jarenlang gebruik: Beeldschermtachograaf

Hoewel ik normaal zeker niet graag reclame maak, heb ik eigenlijk op deze pagina vergeten te vermelden dat ik al een oude gebruiker was van de betalende software 'Beeldschermtachograaf'.  Omdat het einde van het jaar voor mij altijd eens een goed moment is om mezelf eens kritisch te evalueren, was ik benieuwd of ik via deze software (die de laatste tijd wat te veel 'tuutte' dat ik te lang achter elkaar bleef werken) de instellingen wat kon bijwerken om minder op mijn systeem te werken.  De muisvaardigheid en tikvaardigheid kun je daarin testen zodat de software beter rekening houdt met je mogelijkheden, en vooral mijn muisvaardigheid leek serieus te zijn toegenomen (van 120 nar 183 bewegingen per minuut).  Ook ging mijn typsnelheid blijkbaar boven de 500 aanslagen per minuut, maar dat is wellicht door het feit dat ik nogal veel slaap de laatste tijd en mij emotioneel uitmuntend voel (ondanks het feit dat ik mijn echtgenote nog steeds mis na twee jaar feitelijke scheiding zonder dat ik daar ooit een reden voor kreeg - behalve in de zware advocatelijke dagvaarding voor exuberant onderhoudsgeld dat ze 'meer rust voor zichzelf en de kinderen wou').

Pikant om weten is misschien ook dat ik nog met een thuiswerkende bediende heb gewerkt, en dat ik bij de verplichte bijdrage voor risico en preventie WEIGERDE deze vakidiotie te betalen, zeker omdat ze met een verslag duidelijk bewezen er veel minder dan ik vanaf te weten (ik ben actief qua preventie ook voor de bouw, met o.a. VCB≤ software en risico-analyses, dus ze zullen daarvoor toch iets vroeger moeten opstaan).  Bovendien wisten ze niet eens van het bestaan van dergelijke softwaren en kwamen ze op de koop toe nog eens verkeerd controleren, namelijk bij mij, terwijl ze hun eigen papieren niet eens gelezen hadden dat het over een thuiswerkende bediende ging met de bijhorende fiscale 10% kostenforfait-vrijstelling.  Als u op de afbeelding hierboven klikt, komt u op de site van Hollanders terecht die het nu eens niet alleen goed kunnen zeggen, maar ook goed doen met zo'n software. Hoewel boekhouders overal percentjes krijgen en commissies van sociale bureaus, ziekenfondsen e.d. voor aanwervingen (mijn cliŽnten zijn daarvan op de hoogte), krijg ik geen commissie voor bovenvermelde software, maar nu ik resoluut koos voor mijn handelsregister en niet voor mijn titeltje als boekhouder, zou ik misschien beter deze software eens wat meer bekend maken.  Het is niet leuk dat die software je onderbreekt voor turnoefeningen, maar om eerlijk te zijn, als ik er niet naar luister en ik negeer alle boodschappen krijg ik wŤl soms nekpijn hoewel ik echt niet zo gevoelig afgesteld ben en zeer streng op mezelf en een conforme bureaustoel heb met voldoende wieltjes [zever, mijn kindjes draaien elkaar even goed uit die stoelen als uit een stoel met te weinig wieltjes, integendeel, de stoelen met veel wieltjes kunnen ze veel harder ronddraaien waardoor ze veel harder op de grond vallen als het toch lukt de andere eruit te krijgen, ja ik kom uit een speels gezin en het is geen toeval dat die veel meer tegen een stootje kunnen, dat is een kwestie van immer liefdevolle training en liefst minieme maar leervolle accidentjes; de beste opsporingspolitie wordt gevormd door bekeerde bandieten, de slechtste door de niet integere].  Beste lezer, vergeet niet goed voor uw gezin en elkaar te zorgen!

Met lieve levenslange of levenskorte groetjes van Van Belle, Bellegoed, Bellegem, bijwerking op 28/12/06.