Belgische pers (behalve FET & buitenlandse pers!): Boe! Boe! Boe!  Maar joepie voor arbitragehof (er zijn nog klassieke oude rechters?)

Misschien toch eerst weer eens 'boe' naar de meeste pers (Kanvas geeft de laatste tijd trouwens soms 5 min nieuws en de rest sport - geef het volk brood en spelen en verzwijg de problemen blijkbaar).  Want behalve de FET (Financieel Economische Tijd) blijven de meeste kranten hun lezers als imbecielen beschouwen, ofwel groeperen ze net die journalisten die hieronder vermeld worden.  Laat ik echter meteen gewoon uit het FET-artikel citeren (dat ik ontving via de door vrij ontwikkelde en maatschappelijke bewuste mensen opgestelde nieuwsbrief van Iskander/Politiek.net), om me niet te bezondigen aan partijdigheid:

Verkozenen zijn bewakers grondwet [naar index]
(Fernand KEULENEER financieel-economische tijd - 11-10)

Het arrest waarin het Arbitragehof vorige week grote delen van de antidiscriminatiewet vernietigde, is ernstig en doordacht. En toch roept het gemengde gevoelens op, zegt Fernand KEULENEER. Het is niet aan de rechters fundamentele maatschappelijke keuzes te maken; in een democratie vertrouwen we die beslissingen toe aan verkozen vertegenwoordigers. De opvatting bestaat dat de grondwet bewaakt moet worden door hoven en juristen. Dat is een misvatting.

Journalisten die nog in staat zijn arresten te lezen worden blijkbaar zeldzaam. Op enkele uitzonderingen na, zongen de media in koor dat het Arbitragehof de antidiscriminatiewet zo goed als intact liet. Dat wekt enige verwondering. In het strafrechtelijk deel van de wet blijft van de oorspronkelijke constructie zo goed als niets overeind. Aanzetten tot discriminatie, haat of geweld blijft weliswaar strafbaar, maar enkel als er een 'bijzonder opzet' tot rechtstreekse en persoonlijke benadeling aanwezig is. Zulk een bijzonder opzet is er niet als enkel de materiële of feitelijke elementen voorhanden zijn en ook niet als het enkel gaat om standpunten met het oog op een 'breed maatschappelijk debat'. Openlijk zijn voornemen te kennen geven om te discrimineren is niet langer strafbaar. Ook met betrekking tot ambtenaren die zich aan discriminatie schuldig maken sneuvelden de strafbepalingen. En aan de rest van het strafhoofdstuk wordt een restrictieve interpretatie gegeven waaraan latere rechters zich zullen moeten houden. Hoe kan men, alleen al op basis daarvan, stellen dat er niets verandert?

In het burgerrechtelijk deel wordt de bepaling vernietigd die het verspreiden, publiceren of openbaar maken van teksten met discriminerende uitlatingen verbiedt. Zulks is voortaan opnieuw toegelaten, beschermd door de vrijheid van meningsuiting. En verder is er natuurlijk de vernietiging van de uitsluiting van 'politieke overtuiging' en 'taal' uit het toepassingsgebied van de wet (de discriminatie in de antidiscriminatiewet). Het Hof stelt dat er geen geldig motief is om discriminatie op basis van politieke overtuiging of taal toe te laten, en vernietigt daarom de hele opsomming van criteria.
 

 

 Tot slot, ik had al begin dit jaar voorspeld dat september 2004 een recordmaand zou worden qua aantal faillissementen.  Ik heb geen glazen bol, maar jammer genoeg weet ik wel wat de gevolgen zijn van te kleine liquiditeisoverschotten in periodes waarin marge moet gecreëerd worden in de bedrijven, en sta ik kritisch open voor negatieve evoluties in de KMO-wereld.  We zijn nog niet ten einde.  Hopelijk raken wijzelf en onze klanten er zelf niet bij betrokken, want dat is namelijk het gevaarlijkste onderdeel van de ommezijde van de zelfstandige vrijheid: het 'ondernemingsrisico'!

VAN BELLE Jean Marc, Bellegoed, Bellegem, 12 oktober 2004