EQ-test op 26/10/2006 op http://vacature.com (92,45% behaald)

Toen ik mijn echtgenote leerde kennen halverwege de jaren '80, leerde ik al snel dat mijn emotioneel quotiŽnt van nature niet hoog was.  Sindsdien heb ik dat altijd zeer goed voor ogen gehouden en bleef ik daarvan overtuigd, en ik was dan ook stomverbaasd dat ik op deze test zo'n enorme score haalde.  Pas na een aantal nachten wakker te worden hierover, kwam ik tot het besef, dat ik een bijzondere route heb moeten volgen:

1. Ik was verplicht door mijn ouders een richting te volgen die mij niet lag (talen & boekhouding)

2. Ik heb vier zeer knusse levensjaren gehad waarin ik overdreven werd beknuffeld, gevolgd door de harde realiteit van een gezin dat elf kinderen zou tellen en waarin iedereen hard moest knokken om tot zijn/haar recht te komen

3. Ik heb een bijna-dood-ervaring gehad op vrij jonge leeftijd in de loopgraven van Diksmuide, waarin ik een bepaalde belofte tot integriteit heb afgelegd tegenover God (die na een tweede gelijkaardige belevenis echter later het onbenoemde 'go(e)d' werd)

4. Ik heb altijd als hoogste doelstelling een knus gezin gesteld en met mijn echtgenote samen baarden wij drie prachtige kinderen.

5. Ik geloof, net zoals de bijbel het zegt maar dan vanuit mijn eigen filosofische levenspiste, dat het goede altijd opnieuw tot haar recht komt omdat zowel het goede als het kwade tijdelijke periodes zijn in een continuŽ levenscyclus.

6. Ik hecht niet te veel waarde aan mezelf en de materie die ik vorm, maar sta net daardoor open voor steeds nieuwe informatie.

7. Ik geloof niet in intelligentie maar in interesse. Ik geloof niet in de mensheid, maar wel uitermate sterk in een aantal specimen.

Leg zelf de test af, en vooral : leer uit de punten waar je tekort schiet.  Let echter op: Elke afwijking in EQ naar boven of naar beneden maakt de grens tussen u en uw medemensen groter.  Enkel de communicatie op het niveau van een onbezoedeld kind is net door haar beperktheid universeel als taal.

Jouw EQ vaardigheden
De 50 vragen die je in de test moest beantwoorden verwijzen naar 11 vaardigheden. Dit verslag geeft jouw score voor elke vaardigheid, samen met een korte uitleg.

Hoe hoger je score, hoe beter!

Klik op de linken en ontdek jouw score op deze 11 onderdelen
1. Kennis en management van eigen emoties 7. Flexibel communiceren
2. Zelfvertrouwen en intuÔtie 8. Problemen aanpakken en grenzen overschrijden
3. Bewustzijn en emoties van anderen 9. Conflictoplossing
4. Positief denken en welgevormde doelen formuleren 10. Creativiteit
5. Visie/Missie/Waarden 11. Vooronderstellingen
6. Vragen stellen en communicatie ontmijnen >> Meer weten?

 

1. Kennis en management van eigen emoties Jouw score:
84%
Deze vaardigheid is een combinatie van het bewust zijn van eigen emoties en het omgaan met die emoties. Als je hoog scoort op deze vaardigheid, kan je je emoties benoemen, ga je op zoek naar de betekenis van emoties, en weet je welke emotie het meest geschikt is voor een bepaald moment.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
2. Zelfvertrouwen en intuÔtie Jouw score:
84%
Een hoge score wijst op vertrouwen in de eigen intuÔtie, kennis van eigen sterktes en zwaktes en een gezonde dosis zelfvertrouwen.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
3. Bewustzijn en emoties van anderen Jouw score:
90%
Wie over deze vaardigheid beschikt, kan een een volledig inzicht krijgen in een situatie door zich in de positie van de anderen in te leven, hun standpunten in overweging te nemen en trachten aan te voelen wat er in hen omgaat.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
4. Positief denken en welgevormde doelen formuleren Jouw score:
100%
Deze competentie gaat over het uitwerken van positief geformuleerde doelstellingen met concrete acties die binnen eigen controle liggen en waarbij tijdens de uitvoering het plan goed opgevolgd wordt en waar nodig bijgestuurd.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
5. Visie/Missie/Waarden Jouw score:
95%
Onder deze hoofding groeperen we de vaardigheden om een gezamenlijke visie voor de toekomst uit te werken en te bepalen wat daarbinnen de missie is en dan gezamenlijk doelstellingen te bereiken die binnen dat kader passen, rekening houdende met onze waarden.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
6. Vragen stellen en communicatie ontmijnen Jouw score:
96%
Communicatie is steeds een uitdaging, met een constant risico verkeerd begrepen te worden. Een hoge score wijst erop dat je veel vragen stelt om communicatie te verduidelijken en om er voor te zorgen dat er zich zo weinig mogelijk misverstanden voordoen.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
7. Flexibel communiceren Jouw score:
95%
Wat we ervaren is subjectief en onze aandachtspunten veranderden volgens de wijze waarover we over dingen denken en praten. Daarom is het belangrijk om communicatie aan te passen in functie van de gesprekspartner.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
8. Problemen aanpakken en grenzen overschrijden Jouw score:
96%
Mensen die beschikken over deze vaardigheid zijn in staat om met fouten en negatieve feedback om te gaan. Ze blijven gemotiveerd, zelfs in moeilijke en onzekere situaties. Ze hebben voldoende veerkracht om tegenslagen en problemen te verwerken.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
9. Conflictoplossing Jouw score:
85%
Een hoge score op deze competentie wijst op een hoge graad van vertrouwen in de medemens. Mensen met deze vaardigheid proberen win-wins te bereiken, zelfs in zeer moeilijke situaties.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
10. Creativiteit Jouw score:
96%
Als je deze competentie hebt, sta je open voor nieuwe ervaringen, nieuwe inzichten en nieuwe ideeŽn. Ze zoeken manieren om hun dromen te realiseren en willen steeds bijleren.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
11. Vooronderstellingen Jouw score:
96%
Deze laatste variabele geeft je score aan op een reeks uitspraken die verwijzen naar overtuigingen die diep geworteld zijn bij mensen met een hoge emotionele intelligentie. Het hebben van dergelijke overtuigingen is zo mogelijk nog belangrijker dan de afzonderlijke vaardigheden.
Tips om beter om te gaan met deze vaardigheid
Meer weten?  
opsommingsteken '7 lessen in emotionele intelligentie', Patrick Merlevede, uitgeverij Garant, 20,65 euro
opsommingsteken Op http://www.7eq.com vind je allerlei info om je emotionele intelligentie te verhogen.